Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Prapor Društva TIGR Primorske ponovno na proslavi ob Dnevu državnosti

Potem ko je Janševa vlada v zadnjih dveh letih odpovedala prisotnost praporščakov na državni proslavi ob Dnevu državnosti, je prapor Društva TIGR Primorske spet veselo zaplapolal na letošnji proslavi ob Dnevu državnosti, ki je potekala dne 24. junija 2022 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Le nekaj več kot  deset metrov od prireditvenega prostora za državno proslavo se namreč nahaja eden prvih protifašističnih spomenikov v Evropi, to je spomenik bazoviškim junakom, ki se nahaja pred vhodom v stavbo Univerze Ljubljana, ki je bil postavljen leta 1931.

Dobro uro pred to proslavo so praporščaki vseh domoljubnih in veteranskih organizacij sodelovali na slavnostni seji Državnega zbora, ki ji je predsedovala mag. Urška Klakočar Zupančič. Prapor Društva TIGR Primorske je nosil praporščak Bojan Orešnik. Na slavnostni seji Državnega zbora je kot vabljeni sodeloval tudi predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar.

Osrednje slovesnosti v počastitev dneva državnosti Republike Slovenije na Kongresnem trgu sta se poleg praporščaka društva udeležila še predsednik društva Gorazd Humar in vodja Območne enote Slovenska Istra Jadranka Šturm Kocjan. Državni protokol je vse predsednike veteranskih in domoljubnih organizacij posedel v častno prvo vrsto. Opazen in spontan aplavz je ob prihodu na prizorišče proslave požela predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič. Slavnostni govornik na proslavi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je poudaril povezanost vseh državljank in državljanov za doseganje skupnih ciljev, za katere se Slovenija zavzema.

Za razliko od lanske državne proslave na istem mestu, ko je bil ožji center Ljubljane povsem zagrajen in obkrožen s kordoni posebno opremljene policije, je bila letošnja proslava javna in odprta za vse. Policiste, ki so skrbeli za varnost na proslavi, pa je bilo komajda opaziti.

Prapor Društva TIGR Primorske ponovno na proslavi ob Dnevu državnosti

Avtor fotografije: BOBO  

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net