Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Tabor v Benečiji 2022

Društvo TIGR Primorske je v sodelovanju z Dvojezično šolo Pavla Petričiča iz Špetra organiziralo 6-dnevni tabor, ki je potekal na pobočju Matajurja. V okviru 6-dnevnega tabora je potekalo več različnih delavnic: kulturne delavnice z branjem domoljubnih pesmi in literature, ki so jo pisali mladi tigrovci med obema vojnama (Črni bratje), pohod, pri katerem so otroci spoznavali orientacijo in branje zemljevidov, ob tem pa pogovori in ozaveščanje o domoljubju.
V petek, 5. 8. 2022, je bilo organizirano lokostrelsko tekmovanje za otroke do 15. leta starosti, ki ga je vodila Sonja Groznik s svojo ekipo. Objavljamo njen zapis o dogajanju.

Benečija, pokrajina v kateri že stoletja živijo naši bratje Slovenci. V skromni pokrajini položeni med hribi in redkejšimi dolinami. Vztrajali so tudi včasih, ko je zgodovina mačehovsko ravnala z njimi. Samo zato ker so bili Slovenci. To so bili časi, ko je bilo trpljenje nas Primorcev in Beneških Slovencev nepopisno zaznamovano s fašizmom. Temu smo se upirali po naših najboljših močeh in srčnostih. 1927. leta so predniki ustanovili organizacijo TIGR. Za upor in tudi boj proti fašistom. 

Beneški Slovenci imajo svoje mesto v naših srcih. Obiskujemo si prijateljska društva, da drug drugemu dokazujemo, da smo bratje po genih in zgodovinskih krivicah.

5. 8. 2022 smo se udeležili tabora otrok iz Benečije. Prišli so iz vseh okoliških krajev in skupaj z učitelji uživali v poletnih počitnicah v ne tako vročem ambientu.

Mi smo jim prinesli loke in puščice in jih več ur zabavali. Naučili so se streljati od najbolj drobne punčke pa do korajžnega fantiča. Ko so si potešili željo po streljanju z lokom, je sledil trenutek, ko smo jim za nagrado izročili nekaj majic z napisom TIGR ter naših značk. Predvsem pa smo jim povedali, kdo so bili tigrovci sodobniki njihovih pradedov, ki so jih fašisti poniževali. Sledil je kulturni program s pesmijo za vse čase in domoljube na obeh straneh meje. Pesem Iga Grudna Sinku.

Domov smo se vračali utrujeni toda zadovoljni. Otroci so nas željno čakali, temu so bili tudi primerno poslušni in hvaležni.

Sonja Groznik

Tabor v Benečiji 2022  Tabor v Benečiji 2022  Tabor v Benečiji 2022

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net