Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Recital v spomin na junake

Kot vsako leto so se člani Društva TIGR Primorske 6. septembra ob 6.43 udeležili recitala, ki poteka v spomin na štiri bazoviške junake, ki so bili leta 1930 ustreljeni na bazoviški gmajni.  Člani Društva Mladi TIGR so brali odlomke iz literature slovenskih pesnikov in pisateljev: Borisa Pahorja, Karla Destovnika Kajuha, Draga Bajca idr. O dogodku si lahko več preberete tukaj.

Recital v spomin na junake

 Bruna Olenik, ki je bila prisotna na recitalu, je zapisala: 

Danes je bila spominska slovesnost na bazovski gmajni pri spomeniku , ki so ga Slovenci postavili takoj po končani drugi svetovni vojni, 1945 leta. Tako  so obeležili prostor, kjer je enota fašistične policije 6. septembra 1930, ob 6.43 uri, ustrelila Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimira Gortana. Vsi štirje so bili člani tajne organizacije TIGR, ki je bila ustanovljena na Nanosu v septembru 1927. leta.

V kulturnem programu so sodelovali Mladi tigrovci in recitator Igor Rojc. Recitacije so bile v času, ko se je delal dan in je sonce kazalo svoje prve žarke, lepe, za ta trenutek  izbrane.

Dotaknile so se nas še posebej ob spominu na mlade žrtve, ki so jim fašistične krogle pretrgale niti življenja . Ti fantje niso mogli izsanjati svojih sanj v uporu proti fašistični diktaturi in genocidni politiki takratne fašistične italijanske oblasti. 

Slava jim!

»Svoboda nikomur ne pade z neba, do nje so s smrtnim znojem tlakovana tla ».(A. Jelačin)

  Recital v spomin na junake   Recital v spomin na junake

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net