Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Delegacija Društva TIGR Primorske je na Nanosu položila venec ustanoviteljem TIGR-a

V četrtek 8. septembra 2022 je delegacija članov Društva TIGR Primorske na Nanosu tik ob Vojkovi koči  v skoraj viharnem vremenu položila venec ob spomeniku šestim ustanoviteljem tajne protifašistčne organizacije. Tam se je pred 95. leti sestalo šest mladih in upornih primorskih fantov. To so bili Jože Dekleva, Zorko Jelinčič, Albert Rejec, Dorče Sardoč, Andrej Šavli in Jože Vadnjal. Plamen upora, ki so ga zanetili, je zajel celotno Primorsko od Triglava pa vse do morja.

Delegacijo so sestavljali Gorazd Humar, predsednik Društva TIGR Primorske, Sonja Groznik, vodja Območne enote Vipava Ajdovščina, tajnica društva Neva Špacapan ter član društva Martin Groznik, ki ureja spomenik na Nanosu. S praporom društva je dogodku prisostvoval praporščak Bojan Orešnik.

Spomenik na Nanosu tik ob Vojkovi koči, ki jo sedaj v celoti prenavljajo, so pred leti postavile primorske občine in Društvo TIGR Primorske.

Na isti dan je imel ob 95. obletnici ustanovitve TIGR-a svojo slavnostno in hkrati tudi delovno sejo upravni odbor društva. V uvodnem delu seje, posvečene ustanovitvi TIGR-a, je članica upravnega odbora društva Sonja Groznik prebrala dve pesmi vipavskega pesnika Draga Bajca.

Glavno proslavo ob 95. obletnici ustanovitve organizacije TIGR Društvo TIGR Primorske v obliki svečane akademije prireja 27. septembra 2022 ob 17. uri v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici. Slavnostni govornik bo zgodovinar Milan Pahor.

Delegacija Društva TIGR Primorske je na Nanosu položila venec ustanoviteljem TIGR-a

Na fotografiji: Gorazd Humar, predsednik Društva TIGR Primorske,

Sonja Groznik, vodja Območne enote Vipava Ajdovščina, tajnica društva Neva Špacapan, praporščak Bojan Orešnik.

 Delegacija Društva TIGR Primorske je na Nanosu položila venec ustanoviteljem TIGR-a

Na fotografiji: tajnica društva Neva Špacapan, Sonja Groznik, vodja Območne enote Vipava Ajdovščina,

član društva Martin Groznik, praporščak Bojan Orešnik. 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net