Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Vseslovensko zborovanje za mir 2022

Društvo TIGR Primorske je tudi letos sodelovalo pri dogajanju ob mednarodnem dnevu miru ob Pomniku miru na Cerju, kjer je v soboto, 24. 9. 2022, potekalo tradicionalno vseslovensko zborovanje za mir. Začelo se je s pohodom po kraškem delu Poti miru,  ob 11. uri je sledila slavnostna prireditev.

V okviru tega dogajanja smo obeležili tudi 95-letnico ustanovitve Društva TIGR Severne Primorske, organizacije, ki simbolizira srce upora slovenskega naroda proti poskusom potujčevanja in je odigrala ključno vlogo v boju za narodne pravice in obstoj na Primorskem. Rdeča nit letošnjega dogajanja sta bila  življenje in delo prek kratkim preminulega velikana Primorske in Slovenije, »pisatelja brez meja, državljana sveta, človeka srca«, tigrovca, anifašističnega intelektualca, novelista, pričevalca in navdihovalca, Borisa Pahorja.

Slavnostni govornik je bil dr. Evgen Bavčar, slovensko-francoski filozof, fotograf, esejist, kulturnik in znanstvenik, ki se je v svojem govoru navezal na Borisa Pahorja in povedal:  "Želel bi pa, da bi Slovenija kljub vsemu ostala oaza miru, tako kot si jo je zamislil Boris Pahor".  

Vseslovensko zborovanje za mir 2022Vseslovensko zborovanje za mir 2022    

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net