Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Pohod spomina - pri Padričah na tržaškem je postavljen nov tigrovski spomenik

V gozdu Salcer pri Padričah na tržaškem Krasu stoji ob priljubljeni sprehajalni poti tigrovski spomenik, ki spominja na dogodek, ki se je zgodil 3. novembra leta 1929. Takrat so se v tem gozdu v kraški pečini, ki leži nedaleč od naselja Padriče prvič sestali domačini pripadniki tržaške Borbe in TIGR-a ter se tam dogovorili  za skupen boj proti italijanskemu raznarodovanju v času rastočega fašizma.

V spomin na ta dogodek so domačini postavili kamniti spomenik z napisom, ki je spominjal na dogodek upora domačinov. Spomenik je bil v zadnjih letih večkrat tarča vandalskih napadov in skrunitev. Večkrat je tudi bil spomenik za silo popravljen, dokler ni bil tako resno poškodovan, da ga je bilo treba odstraniti. Za postavitev novega spomenika na istem mestu se je najbolj zavzel domačin iz Padrič Karlo Grgič.

Do slovesne otvoritve novega spomenika je prišlo v soboto 12. 11. 2022. Slovesnost so organizirali Koordinacija združenja kraških vasi, Območna enota Trst Društva TIGR Primorske in Odbor za proslavo bazoviških žrtev. Slovesnost se je pričela s pohodom po krožni poti po gozdu Salcer mimo razgledne točke  na Gabrovem hribu s čudovitim razgledom na Tržaški zaliv  vse do spomenika ob kraški pečini, v kateri so se sestajali domačini. Spomenik prekrit s slovensko zastavo sta odkrila najstarejši domačin Padrič Cvetko Grgič, znan učitelj glasbe in Karlo Grgič, ki je poskrbel za izvedbo in postavitev novega spomenika. Prisotne je pozdravil v krajšem nagovoru predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar, ki je čestital vsem, ki so pripomogli k postavitvi novega spomenika. Ob tem je navedel, da bo Društvo TIGR Primorske prispevalo polovico denarja potrebnega za obnovo spomenika v gozdu Salcer. Prijetno slovesnost je popestrilo Godbeno društvo Viktor Parma Trebče.


 Pohod spomina - pri Padričah na tržaškem je postavljen nov tigrovski spomenik

Spomenik sta odkrila domačina Padrič Cvetko Grgič in Karlo Grgič.

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net