Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Spominska plošča v Čezsoči

V oktobru leta 1969 je bila na rojstni hiši v Čezsoči postavljena spominska plošča Ferdu Kravanji-Petru Skalarju, borcu za socialne in nacionalne pravice.

Spominska plošča v Čezsoči

V julijskem potresu leta 2004 je bila hiša tako hudo poškodovana, da je ni bilo mogoče obnoviti in je bila porušena. Tedanji predsednika društva TIGR, domačin, Čezsočan Marjan Bevk, jo je med rušenjem objekta, tik  pred razbitjem rešil in jo shranil v kleti pri vaščanu Marku Kravanji in mu zabičal, da plošča ne sme iti iz vasi.

Minevala so leta in končno je prišlo do odločitve, da mora plošča iz kleti na vidno mesto. Porušena rojstna hiša najbrž še dolgo ne bo obnovljena, tudi nove lastnike ni kazalo obremenjevati z vrnitvijo spominske plošče, zato smo skupaj s krajevno skupnostjo iskali primerno mesto.

Izbira se je ponujala sama, saj sredi vasi stoji spomenik vsem žrtvam druge svetovne vojne, ki so ga zgradili vaščani sami.

 Spominska plošča v Čezsoči

Kasneje sta bili v sklop spomenika dodana doprsna kipa Ferdu Kravanji-Petru Skalarju in Ivanu Ivančiču, ustreljenem na drugem tržaškem procesu leta 1941.

 Spominska plošča v Čezsoči

Krajevna skupnost Čezsoča je izdala pismeni sklep s katerim je odobrila postavitev spominske plošče v sklop vaškega spomenika. Razne okoliščine so botrovale, da je minilo veliko časa do izvedbe.

 Spominska plošča v Čezsoči

 

Končno pa je bila 5.10.2022, lepo obnovljena spominska plošča pritrjena, je javno dostopna in posrečeno dopolnjuje vaški memorialni objekt.

 

Siniša Germovšek, Vodja OE Posočje

 

 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net