Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Vera Vezovnik je izdala svojo tretjo pesniško zbirko

Vera Vezovnik, upokojena učiteljica slovenščine in dolgoletna ravnateljica, je v četrtek, 23. februarja 2023, v okviru prireditve ob kulturnem prazniku, ki ga je pripravilo Kulturno društvo Istrski grmič, pred polno dvorano na Škofijah predstavila svojo tretjo pesniško zbirko. 

Po zbirkah Trepetlikanje (2002) in Na obzorju v dan (2009) je konec lanskega leta s samozaložbi izšla še V zavetju tišine (2022), z likovno opremo Karin Čerin. Avtorico je predstavila in se z njo pogovarjala Vesna Tomc Lamut, ki je knjigo uredila, lektorsko pregledala in napisala daljšo spremno besedo, pesmi pa je brala pesnica s sama. Zaključne besede h knjigi in svojo pesem o Soči pa je prebrala tudi njena kolegica, sorojakinja in prijateljica Zorka Podobnik.

Pesmi iz V zavetju tišine so osebna izpoved ženske, Primorke z dušo in telesom, ki se je rodila pred 93 leti v Doblarju nad Sočo, se kasneje preselila bliže morju in si tu ustvarila topel dom. Nikoli ni pozabila svojih korenin, hkrati pa ji tudi nikoli ni bilo žal, da je odšla. Ta dvojnost, nasprotje, se izraža v mnogih njenih pesmih, vse imajo globoko noto človečnosti, širino duha in srca. Vera Vezovnik je izredno globoko čuteča, rada ima naravo, živali, ljudi, v vsem najde smisel in optimizem. Čeprav se kdaj tudi samoizprašuje o življenju, o minljivosti, o svetu, vedno ostaja pozitivna. Varno zavetje in toplino je našla v bližini ljubljene osebe, s katero deli že 70 let skupnega življenja; za srečno sobivanje ji je včasih dovolj le dotik, pogled, kretnja … In tudi pesmi zanjo predstavljajo zavetje, vanje se umakne in piše. Svoj življenjski motto je najbolje izrazila v pesmi z naslovom Pesem: 

Pesem samotno sama zori v zavetju nemih besed./Beseda glasna in spevna odstira radost–lepoto–bolest/. Moja pesem se ne vzpenja do zvezd, rada je doma v zavetju srca.

Naj na koncu poudarim, da je Vera Vezovnik kljub svojim letom, ki jih premaguje brez težav, ves čas tudi družbeno dejavna članica kulturnega društva; med drugim pa tudi dolgoletna članica Društva TIGR Primorske, območne enote Slovenska Istra. Nadaljuje predanost svojih primorskih prednikov do slovenske zemlje in slovenskega jezika, saj je bil njen stric Andrej Šavli tigrovec, eden od ustanoviteljev protifašistične organizacije TIGR na Nanosu leta 1927.

VTL

Vera Vezovnik je izdala svojo tretjo pesniško zbirko

Vera Vezovnik je izdala svojo tretjo pesniško zbirko

Vera Vezovnik je izdala svojo tretjo pesniško zbirko

Vera Vezovnik je izdala svojo tretjo pesniško zbirko

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net