"POHOD SPOMINA" v soboto 7.novembra 2015 ob 10.00 uri pri gozdu "SALCER" pri Padričah

Koordinacijsko združenje kraških vasi in društvo TIGR PRIMORSKE organizirata  v soboto 7.novembra 2015 ob 10.00 uri  "POHOD SPOMINA".

Ob katastrski tromeji med katastrskimi občinami Lonjer,Padriče in Bazovica stoji mejnik na katerem je vklesan grb in napis TIGR.Nedaleč od tod je v gozdu imenovan "SALCER" naravna jama v kateri so se v časih fašističnega nasilja po prvi svetovni vojni zbirali domačini člani tigrovskega gibanja.V to naravno jamo so prihajali zato , da so se družili se dogovarjali in predvsem svobodno govorili svoj materin jezik.

Danes bi rekli , da so leta fašistične okupacije preteklost.To za nas ne pomeni tudi pozabo takratnih dogodkov.V društvu TIGR PRIMORSKE ohranjamo zgodovinsko izročilo takratne organizacije TIGR , ki je prvo antifašistično gibanje v takratni Evropi.Sporočila tistih časov moramo ohraniti kot pomembni del slovenske narodne zgodovine in identitete.

V spomin na takratne čase organiziramo "POHOD SPOMINA".Zbrali se bomo na parkirnem prostoru gozda "SALCER" nadaljevali pot mimo obeležja do Gabrovega hriba in razgledne točke nad Tržaškim zalivom in nato do pećine na Hudem letu .Tam bomo puslušali pričevanje domačinov, ki so doživeli tisti čas in prisluhnili pozdravnim besedam priznanega zgodovinarja in predsednika društva TIGR dr.Savina JOGANA.

Naćrtovana pot ni zahtevna.Traja približno 1 uro lahke peš hoje.Po pohodu bomo nadaljevali druženje in se okrepčali v vaški gostilni v Tebčah.

Natančen program bo pravočasno objavljen v Primorskih novicah in Primorskem dnevniku.

VABLJENI !!!!!

Društvo je bilo ustanovljeno 21. maja 1994 v Postojni. Društvo TIGR Primorske je rodoljubno društvo. Kot pove daljša različica imena, smo člani zavezani negovanju rodoljubnih tradicij, ki slonijo na izročilu TIGR-a. Prizadevamo si za čim večjo ozaveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju TIGR-a: o njegovi dejanski vlogi na Primorskem in njegovem prispevku za priključitev Primorske matični domovini.