Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Villorba. Spomenik ustreljenim v "Drugem tržaškem procesu"

 

Moram priznati, da smo bili skrajno presenečeni, da v Italiji, v deželi Veneto nedaleč od Benetk najdeš tak spomenik in se udeležiš prireditve za slovenske domoljube (izrekli so »dei patrioti Sloveni«).

V obrazložitev nepoznavalcem, navajam zgodovinske dogodke.

15. 12. 1941. so obsojence 2. Tržaškega fašističnega procesa ustrelili na vojaškem strelišču na Opčinah in jih z namenom, da prikrijejo njihove grobove, prepeljali v majhen kraj Villorba. Sestra žrtve Ivana Ivančiča Gizela Ivančč, je vztrajno raziskala in našla grobove, vendar s pretnjo velike kazn je morala molčati o kraju pokopa do konca vojne, ko so žrtve prepeljaliv Trts na pokopališče pri Sv. Ani.

Rekel bi, še pred leti nepomljivo, da prapor TIGRa stoji poleg prapora Zveze Bersaglierov, zraven Alpincev, na prireditvi, ki so jo organiziralii Veterani pehotnih vojakov Italije. In vendar se je zgodilo, lepo smo poslušali govor župana sicer desničarske Severne lige, ki je bil sporočilen, navajal je nepotrebno zgodovinsko nasilje, opomin tudi za današnji čas in povzdignil vrednote naših junakov v obrambi demokracije in svobode izpovedi, v kar so verjeli ti slovenski domoljubi. Očitno, da vrednote današnje Evrope delujejo. 

Zaradi pojasnitve nastanka spomenika, prilagam še del slavnostnih govorov ob odkritju spomenika 25. Aprila 1914.  

Govor ob slovestnosti odkritja spomenika, 25.aprila 2014

Spomenik je bil ustvarjen na podlagi spodbud, našega predsednika  Cav. Honorija Ghirardo, ki je velik ljubitelj in raziskovalec dokazov in dejstev, ki so prizadele naš prostor, zlasti v zvezi z vojno in z idejo krajevne sekcije Zveze veteranov pehote Italije Villorba (Associazione dei Fanti d'Italia). To pa je razvil in udejanil naš član Cav. Silvio Massarin, ki je želel s tem delom, počastili spomin na svojega očeta,  poročnika partizanovItalije s partizanskim imenomGiovanni. Prijatelj Silvijo, član naše Organizacije pehotnikov, si zasluži našo iskreno zahvalo.

Zdaj bom prebral opis, kako Silvio Massarin predstavlja svoje delo. "Pred približno letom dni, je izvršni svet sekcije Fanti Villorba, je predlagal zamisel o gradnji spomenika italijansko-slovenskim junakov. Od tistega trenutka, sem poskušal z vso svojo močjo si zamišljati kako so razmišljali s svojo glavo in srcem ti mladi fantje v tistem težkem obdobju v svojem življenju.

Lucijan PELICON Villorba. Spomenik, ki bi moral biti v Trstu

Spomenik je sestavljen iz petih polovičnih lokov, ki se želijo skleniti v nebo, kot stremijo  njihove duše. Iz osnove pa se usmerjajo ti loki kot težnja v bratski objem, na lokih katerih  so zapisana njihova imena, medsebojno vklenjena z verigo, kot simbol suženjstva, nasilja, ki jih je tlačilo, vendar tudi kot v njihov bratski objem, veriga tudi simbolitira suženjstvo in zatiranje, ki jih je zatiralo in tudi prijateljstvo ter ideale, ki jih zavezuje. Veriga je na sredini pritrjena v skalo in predstavlja ljubezen do svoje zemlje. Izrastki, ki jih lahko videti vzdolž lokov so poganjki, ki poskušajo zrasti iz zemlje vendar ti niso uspeli  vzkliti v bujno rast in predstavljajo  sanje teh junakov, svobodo, demokracijo in sožitje med ljudmi.

Zaključujem s citatom  Franeta Tončiča, objavljeni v knjigi, enega od tistih, obsojenih v procesu v Trstu, ko je dejal v radijski oddaji v letu 1976 na ob 35. obletnici procesa, za spominsko ploščo na Opčinah: "Gledam z neko žalostjo do majhnega, premajhnega spomenika   skritega na steni strelišča na  Opčinah, z upanjem, da bo na tem mestu nek dan stal dostojanstven spomenik v spomin na tiste, ki so tukaj pustili svojo kri."

Dovolite nam, da izrazimo javno in ustrezno zahvalo vsem, ki so prispevali k odličnim uspehom tega dogodka: poleg omenjenega Honorija Ghirardo in Silvio Massarin, hvala naš partner.

Villorba. Spomenik ustreljenim v "Drugem tržaškem procesu"
Villorba. Spomenik ustreljenim v "Drugem tržaškem procesu"

Villorba. Spomenik ustreljenim v "Drugem tržaškem procesu"

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net