Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Predstavitev knjige Pravna država v Sloveniji in onkraj

Kopru je bil v sredo, 31. maja  2023, zelo zanimiv pogovor o pravni državi, ki je potekal ob predstavitvi knjige Pravna država v Sloveniji in onkraj avtorja mag. Andreja Ferlinca, nekdanjega vrhovnega državnega tožilca. Monografija je izjemno delo vrhunskega pravnega strokovnjaka, v katerem je znanje povezal z izkušnjami 40 letnega dela na tožilstvu.  Sodeloval je dr. Iztok Simoniti, pravnik, karierni diplomat, mednarodni politolog in publicist, ki je napisal spremno besedo. Pogovor je povezoval Branko Masleša, nekdanji sodnik in predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.

Mag. Ferlinc je  izpostavil je pomen pravne države kot vrednote ustavne demokracije in omenil nekaj primerov, ki so bili odmik od tega (neimenovanje tožilcev, nefinanciranje STA). Dr. Simoniti je bil kritičen do Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki si ne bi smelo privoščiti, da ne odloči o zadevi, ki jo obravnava. Odločanje je namreč po mnenju sodelujočih glavna naloga sodnikov. Izhodišče za odločitev pa mora biti javni interes in ne podrejanje trenutni politični situaciji.
Na vprašanje kakšne so možnosti za rehabilitacijo bazoviških junakov in žrtev drugega tržaškega procesa, ki jih Republika Italija še vedno ima za teroriste, je bil odgovor, da je za to potrebna predvsem politična volja. Cilji in vrednote za katere so se borili tigrovci so pomemben del pravne države, zato je upor proti zatiranju in kršenju človekovih pravic legitimen in upravičen.

Dogodek, na katerem je bilo 25 ljudi, sta organizirali OE Društva TIGR za Slovensko Istro in knjigarna Libris. 


Predstavitev knjige Pravna država v Sloveniji in onkraj      Predstavitev knjige Pravna država v Sloveniji in onkraj    Predstavitev knjige Pravna država v Sloveniji in onkraj 
  Predstavitev knjige Pravna država v Sloveniji in onkraj

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net