Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Recital na bazoviški gmajni in svečanost na pokopališču pri Sv. Ani

V sredo, 6. 9. 2023, so člani Kluba mladih tigrovcev v sodelovanju z Odborom za proslavo bazoviških junakov organizirali tradicionalni jutranji recital na bazoviški gmajni, posvečen bazoviškim junakom – Ferdu Bidovcu, Franu Marušiču, Zvonimirju Milošu in Alojzu Valenčiču, ki so bili 5. 9. 1930 obsojeni na smrt in naslednji dan istega leta na omenjeni gmajni ustreljeni.

Recitirali so Jasmina Gruden, Igor Rojc, Antje Gruden in Polona Pahor, s slovenskimi ljudskimi pesmimi je s harmoniko jutranji recital dopolnil Tomaž Grassi. Prebrali so pesmi V spomin bazoviškim žrtvam (J. Pipan), Tržaški bori (Danilo Benčina), Kako je bilo tebi, Marija, pri srcu takrat (Karel Širok), O, saj ni smrti, ni smrti (Srečko Kosovel), Mali narodi (Arsen Dedić), Na bregu (Simon Gregorčič), Želja po velikem (Tone Pavček), Zgodba o TIGR-u (Andrej Jelačin).

Prisotni so bili tudi drugi člani Društva TIGR Primorske, med njimi tudi predsednik društva Gorazd Humar in praporščak Bojan Orešnik.


Komemoracija na pokopališču pri Sv. Ani v Trstu

V sredo 6. septembra 2023  je na pokopališču pri Sv. Ani v Trstu potekala komemoracija pri spomeniku ob grobu štirih bazoviških junakov. Na to pokopališče so jih fašistične oblasti pokopale skrivoma v anonimen grob in šele po osvoboditvi Trsta se je izvedelo kje so pokopani. Tam danes stoji lep spomenik z obrazi štirih bazoviških junakov.

Po uvodnem nagovoru predsednika Odbora za proslavo bazoviških junakov, je spregovorila mlada tržaška kulturna delavka Martina Budin, ki je osvetlila dogodke iz leta 1930, ko je potekal prvi tržaški proces. V svojem zanimivem govoru se je dotaknila tudi sedanjih težav mladih v družbi. Kulturni del slovesnosti je izvedel pevski zbor Fantje pod latnikom. Častno stražo so držali taborniki Rodu Modrega vala in skavti SZSO.

Slovesnosti so se poleg ostalih udeležili tudi praporščak društva Bojan Orešnik, predsednik društva Gorazd Humar in nekateri člani društva.

 

Recital na bazoviški gmajni in svečanost na pokopališču pri Sv. Ani    Recital na bazoviški gmajni in svečanost na pokopališču pri Sv. Ani

Recital na bazoviški gmajni in svečanost na pokopališču pri Sv. AniRecital na bazoviški gmajni in svečanost na pokopališču pri Sv. Ani

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net