Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Slovesnost na bazoviški gmajni ob spomeniku bazoviškim junakom

Zaključna in hkrati največja slovesnost v tednu spomina na bazoviške junake se je odvila v nedeljo 10. septembra 2023 v Bazovici na mestu, kjer so bili štirje bazoviški junaki Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič  6. septembra 1930 ustreljeni. Ob njihovi spominski plošči na bazoviški gmajni stoji tudi spominska plošča Antonu Gropajcu, ki je kot obsojenec prvega tržaškega procesa umrl v zaporu Regina Coeli v Rimu.

Slovesnost je potekala v znamenju spominjanja na tri pomembne dogodke iz preteklosti. To so 100. obletnica uvedbe fašistične Gentilejeve šolske reforme, 80. obletnice padca fašizma in 75. obletnice ustave Republike Italije.

Po pozdravnem nagovoru predsednika Odbora za proslavo bazoviških junakov Milana Pahorja je prisotne nagovorila slovenska zunanja ministrica in podpredsednica vlade RS Tanja Fajon. Poudarila je, da je zgodba bazoviških junakov žalostna zgodba  o Slovencih iz Primorske in Italije, ki so živeli v času fašističnega terorja. Fajonova vidi bodočnost v premoščanju delitev in v gradnji spoštovanja in sodelovanja med narodoma ob meji.  Prisotne je pozdravil tudi tržaški župan  Roberto Dipiazza.

Slavnostna govornika sta bila predsednik Zveze  koroških partizanov Milan Wutte in tržaški raziskovalec zgodovine Livio Isaak Sirovich, ki je povedal, da je bil kot Italijan v mladosti zaradi zelo nacionalistično naravnanega italijanskega šolstva povsem neobveščen o slovenski kulturi, ki je poleg italijanske obstajala v Trstu (njegov celoten govor objavljamo v nadaljevanju teksta). Poudaril je tudi, da je fašistični režim poskušal na vseh zasedenih slovenskih ozemljih izvesti popolni kulturni genocid nad slovenskim prebivalstvom.

Poleg ostalih so venec k spomeniku bazoviških junakov v imenu Društva TIGR Primorske položili Jadranka Šturm Kocjan, Gorazd Humar in Zdenko Šibav. Slovesnosti je prisostvoval tudi praporščak društva Bojan Orešnik.


Slovesnost na bazoviški gmajni ob spomeniku bazoviškim junakom    Slovesnost na bazoviški gmajni ob spomeniku bazoviškim junakom


Zapisal GH

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net