Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Pogovor Antifašizem v Istri

Območna enota Društva TIGR za Slovensko Istro  je v sodelovanju z Italijanskim centrom  Carlo Combi in Znanstveno raziskovalnim središčem Koper pripravila v sredo, 22. novembra 2023 v Pretorski palači v Kopru pogovor na temo Antifašizem v Istri.

Dr. Salvator Žitko je predstavil malo znano delovanje Natala (Boža) Kolariča iz Koroščev pri Miljah, ki je deloval proti fašizmu v krogu miljskih komunistov v 30. letih 20. stoletja, ki so se posvečali predvsem organizaciji kmetov in njihovim povezovanjem s proletariatom v boju za socialne in nacionalne pravice.

Kristjan Knez,  zgodovinar in direktor Italijanskega centra Carlo Combi, je orisal pot in vlogo Antonia Seme, učitelja, socialista in antifašista, rojenega leta 1988, ki je bil politično aktiven na področju Pirana. Zaradi revščine ni mogel biti deležen uradnega šolanja, zato si je zavidljivo raven  znanja pridobil kot samouk in opravil izpit za učitelja. Po krajšem bivanju v Kopru se je preselil v Piran in bil ves čas tudi zelo aktiven v političnem življenju in aktivizmu.

Dr. Milan Radošević in dr. Renato Matić sta v sodelovanju z dr. Borutom Klabjanom predstavila pred kratkim izdani knjigi Družba in odpor fašizmu in Geneza antifašizma v Istri. Knjigi opisujeta začetke fašizma v Istri  in posledično prve upore proti fašističnemu režimu še preden je zavladal Evropi in svetu.

Dogodek je potekal večjezično, vsak je govoril v svojem maternem jeziku brez prevajanja, saj smo želeli predstaviti Istro tako, kot jo čutimo tukajšnji prebivalci. Povezan in odprt prostor, kjer sta tvorno sobivanje in medsebojno razumevanje nekaj naravnega in sprejetega.
Dogodka se je udeležilo okoli 50 obiskovalcev.


Pogovor Antifašizem v Istri
 Poleg dr. Žitka, na sredini, Kristjan Knez
Pogovor Antifašizem v Istri
Levo dr. Renato Matć, dr. Borut Klabjan in desno dr. Milan Radošević.

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net