Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Govor na žalni seja za Sama Pahorja, Trst, Narodni dom, 24. aprila 2024

Jadranka Šturm Kocjan je v imenu TIGR-a govorila na žalni seji za Samom Pahorjem v Trstu, 24. aprila 2024. Objavljamo govor.


Govor na žalni seja za Sama Pahorja, Trst, Narodni dom, 24. aprila 2024

Poslovil se je Samo Pahor. Profesor, il professore. Poznala sem ga skoraj 50 let, najbolj sva se zbližala, ko smo mu v hiši v ulici San Giorgio 1, kjer je imel sedež Generalni konzulat RS, uredili prostore za delovanje in hrambo gradiva, kjer sem ga večkrat obiskala in občudovala njegovo zasenjaško delovanje.

Zadnjič sem ga obiskala 9. marca, nekaj dni po smrti žene Jadranke Grgič. Čeprav žalosten in šibkega zdravja  me je  prosil za pomoč pri organizaciji pogovora v Ljubljani in Kopru, kjer bi rad govoril o stvareh, ki jih je treba še narediti. Po telefonu sva se slišala še v začetku aprila, ko sem ga spraševala o Pinku Tomažiču. Zaradi zelo širokega znanja  je bil zame vedno najbolj zanesljiv vir podatkov, kot živi google ali wikipedija. A njegov glas je bil prvič tih in pogovor kratek. Čutila sem, da mu usihajo moči.

Njegovo življenje bi bilo lahko bolj lagodno in mirno, a brez oklevanja se je odločil za drugo pot. V središče je postavil prizadevanja za spoštovanje pravic slovenske narodne skupnosti v Italiji, uporabe slovenskega jezika v javnosti , človekovo dostojanstvo ter uresničevanje ustave, zakonov, mednarodnih obveznosti in za zgodovinsko resnico glede posledic grozot fašističnega režima za primorske Slovence.

Zavedal se je težav, ki jih je s strani uradne Italije imel zaradi dosledne, načelne in odločne drže, a ni se jim umikal. Zaradi aretacij, šikaniranja in celo prepovedi izhoda iz države, bi mnogi obupali, Samo ni. Tudi zato, ker mu vedno stala ob strani njegova Jadranka, prijazna in zvesta sopotnica, ki ga je spremljala na vseh njegovih poteh. In teh ni bilo malo. Ni bilo pomembnega dogodka, ki ga Samo ne bi izkoristil za opozarjanja na neizpolnjene obveznosti tako na tržaškem kot v Sloveniji. Spomnim se dogodka v 90. letih, ko je ob otvoritvi nove, sodobne šole z italijanskim učnim jezikom v Izoli, mirno in nevsiljivo s člani društva Edinost razprl širok transparent z napisom » Kdaj bo tako tudi v Trstu?«. Žal tukaj v dvajsetih letih oblasti ne obnovijo niti požganih slovenskih šol.

Član Društva TIGR Primorske je bil trideset let. Pogosto je prihajal na bazoviško gmajno in ob spominu na ustreljene junake opozarjal na krivično, fašistično obsodbo, da so teroristi. Samo se je udeleževal dogodkov TIGRa in živel v duhu njegovih vrednot, ki jih je razumel kot ključen del naše narodne identitete in samozavesti. S popotnico teh idealov, uporništva in poguma je s svojim delom  nadaljeval njihova prizadevanja za slovenstvo. Zato smo mu v Društvu TIGR hvaležni za podporo, iskanje zgodovinske resnice in zgled, ki ga nam ga je dal s svojo domoljubno, pokončno držo. Pred jutrišnjim Dnevom spomina na osvoboditev izpod fašizma, bi nas Samo gotovo spomnil na manupuliranje z zgodovinskimi dejstvi v korist dnevne politike in poražencev.

Ponosno in častno, z odločnim glasom pravice in brez omahovanja je sledil svojim prepričanjem in ciljem, čeprav je kot glasnik proti krivicam ostal v prizadevanjih največkrat sam, brez širše podpore in tovarišev. Prav zaradi neupogljive trme in prepričanja v »dokumentirani prav« mu je uspelo tisto, kar v slovenski narodni skupnosti ni dosegel nihče drug, niti uradne in finančno podkrepljene institucije slovenske skupnosti. Razsodba ustavnega sodišče Italijanske republike  leta 1992 je dokaz, kaj se lahko doseže, če imaš prave argumente, si vztrajen, načelen, dosleden in politično nepreračunljiv.

Danes slišimo o Samu Pohorju veliko lepih besed hvaležnosti in zahvale. A prepričana sem, da se bomo najbolj poklonili njegovemu delu, če bosta slovenska narodna skupnost v Italiji in Republika Slovenija poskrbeli za ureditev in publikacijo njegovega obsežnega arhivskega gradiva ter ga omogočili dostopnega stroki in širši javnosti.

V imenu Društva TIGR Primorske  in v svojem imenu izrekam hčerkama, družini in slovenski narodni skupnosti v Italiji iskreno sožalje.

Prof. Samu Pahorju pa globok poklon, spoštovanje in hvaležnost, čeprav se ob tem sprašujem, ali bo lahko kdo prevzel njegovo vlogo?

Jadranka Šturm Kocjan

Trst, 24. april 2024

 

 

 

 

 

 

 

 
Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net