Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

V Villorbi (I) so se poklonili ustreljenim na Opčinah 15. 12. 1941

V nedeljo 2. junija 2024 je bila v kraju Villorba pri Trevisu (Dežela Veneto v Italiji) slovesnost, s katero je krajevna občina z vrsto protifašističnih in veteranskih organizacij počastila državni praznik 2. junij (Dan republike v Italiji) in 10. obletnico postavitve spomenika petim junakom, ki so bili kot obsojenci 2. tržaškega procesa ustreljeni dne 15. 12. 1941 na strelišču na Opčinah pri Trstu. To so bili štirje pripadniki organizacije TIGR Viktor Bobek, Simon Kos, Ivan Ivančič, Ivan Vadnal in komunist Pinko Tomažič. Takoj po ustrelitvi na Opčinah so vseh  pet ustreljenih fašisti na skrivaj pokopali na pokopališču pri Villorbi, da bi za sabo zabrisali sled in da ne bi nihče našel kraja, kjer so pokopani.

Slovesnosti v Villorbi sta se v imenu Društva TIGR Primorske udeležila vodja Območne enote Trst dr. Miran Dolhar in tržaški zgodovinar Milan Pahor. K spomeniku ustreljenim sta oba kot prva med vsemi delegacijami položila venec.

Spomenik v Villorbi ima poseben pomen in je simbol skupnega sodelovanja in delovanja med protifašističnimi organizacijami v Italiji.

V Villorbi (I) so se poklonili ustreljenim na Opčinah 15. 12. 1941V Villorbi (I) so se poklonili ustreljenim na Opčinah 15. 12. 1941

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net