Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Ob 30. obletnici Društva TIGR - Mirjam Muženič

POKONČNO NA PRAVI POTI

Tri desetletja minevajo od ustanovitve domoljubne primorske organizacije TIGR, ki ohranja spomin na prve borce za slovensko zemljo, materno besedo in kulturo. Ko so njeni današnji člani na nedavni skupščini in zatem slovesnosti v Lipici opravili obračun dela, je zadovoljstvo nad prehojeno potjo lahko le neizmerno veliko. Čeprav že vrsto let spremljam »tigrovstvo« najprej profesionalno kot novinarka in zadnja leta kot iskrena podpornica, ki z aktivnimi člani Društva delim enake vrednote in odnos do narodove zgodovine, sem  na lipiškem srečanju zaznala vrsto posebnosti. Najprej mi je v oko padla široka krajevna razvejanost Društva, saj so bili prisotni člani iz številnih primorskih krajev. Razveselila me je tudi bogata dejavnost, ki sega od spoštljivega spomina na preteklost in njene posamezne protagoniste,tematskih knjižnih izdaj, srečanj in pohodov, vse do odmevne konference januarja letos v Bruslju. Bila sem zraven in počutila sem se res prijetno in lepo! In s povsem enakimi občutki sem odšla tudi iz Lipice. Hvala vam, spoštovane in spoštovani, da sem lahko z vami in med vami delila skupne misli, prepričanja in spomine!

Na pravi poti ste! O tem ni dvoma! Na pravi poti v krajih in času, ko smo na domačem dvorišču, v Evropi in svetu  priča vse glasnejšemu in brezsramnemu oživljanju fašizma, ki se v sodobni preobleki z drugačno razlago in celo spreminjanjem naše skupne polpretekle zgodovine zajeda v vsakdan. Gledamo rojevanje novih sovraštev in divjanje najhujšega nasilja. Dnevno okušamo prelivanje krvi in popolno uničenje! Kako kratek je spomin nekaterih! Kako se marsikdo iz preteklosti ni naučil ničesar!

Zato je prav, da poznamo in ohranjamo našo zgodovino, katere pomembne del je bilo tudi delo Tigrovcev. To so naši spomini in spomini so življenje! Poznavanje zgodovine in spominjanje tako ni maščevanje, temveč tlakovanje poti boljšemu danes in jutri. Da bi bili  zvesti  dediči človekoljubnega žrtvovanja našij očetov in starih očetov! Da bi za njimi nosili plemenite vrednote svobode in  miru! Da bi v sodobnem času živeli v  medsebojnem spoštovanju, prijateljstvu in sodelovanju in bi mlajšim generacijam predajali ideale navezanosti na slovenski narod in pripadnosti  državi Sloveniji.

Vse to Tigrovci poznate in vse to zaznamuje vaše delo in obstoj! Številnim čestitkam ob jubileju dodajam tudi svoje! Le pogumno naprej!

Vaša Mirjam Muženič

Ob 30. obletnici Društva TIGR - Mirjam Muženič

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net